fbpx

Heisekran vs. Lastebilkran: Hva trenger du?

Trenger du å få flyttet eller løftet tunge gjenstander? Da kan det hende du har behov for en type heisekran, men hvordan vet du hvilken som er rett for deg og jobben som skal gjøres?

En heisekran er maskin som brukes for å løfte eller flytte på store og tunge gjenstander. Svært ofte er de elektriske eller dieseldrevet, og som regel har de et heisespill hvor et ståltau med et krokfeste i enden blir trukket av en kranarm. Heisekraner har mulighet til å løfte og flytte last både horisontalt og vertikalt.

Det finnes ulike typer heisekran

I dag finnes det en mengde ulike heisekraner man kan velge mellom. De forskjellige typene er tilpasset individuelle formål. Du kan for eksempel velge mellom:

 • Bro-/traverskraner
 • Fastmonterte hydrauliske kraner
 • Flytekraner
 • Havnekraner
 • Kabelkraner
 • Lastebilkraner
 • Manuelle kraner
 • Mobilkraner
 • Offshorekraner
 • Skipskraner
 • Sving-/portalkraner
 • Tårnkraner også kjent som byggekraner

Hvordan velger jeg rett type heisekran?

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken type heisekran man bør velge til et gitt prosjekt. For å finne ut hva du trenger kan det være lurt å stille seg selg en rekke spørsmål. Dette kan hjelpe deg identifisere dine behov, slik at du lettere velger riktig heisekran til ditt arbeid.
Først og fremst bør du finne ut av hvilken type last heisekranen skal håndtere. Hvilke materialer skal flyttes, hvor stor er lasten og hvor tung er den? Det er først og fremst vekten som er avgjørende når det kommer til å velge rett type heisekran, men du bør også selvsagt ta størrelse og form i betraktning.
Det kan også være lurt å finne ut hvor langt lasten skal flyttes, og hvor du kommer til å arbeide med lasten. Rekkevidden er også et avgjørende element som kan si noe om hvilken type heisekran du trenger.

Styringssystem er en annen ting du alltid bør tenke på før du velger heisekran. Hvor presis skal flyttingen være? Dersom du trenger veldig nøyaktige bevegelser, må du også ha et mer avansert styringssystem. Avansert styring kan hjelpe en god kranfører med komplekse oppgaver, og vil i mange tilfeller være med på å spare deg for både drivstoff, tid og energi.

Mange benytter seg av lastebilkraner

I mange byggeprosjekter har lastebilkraner blitt svært populære. Lastebilkraner kan nemlig gi en stor fleksibilitet, og de kommer i en rekke forskjellige modeller – alle med ulik kapasitet og smarte funksjoner. For å finne rett lastebilkran til ditt prosjekt må du både svare på de overnevnte spørsmålene, samt finne ut av en rekke andre faktorer som kan være avgjørende for ditt valg.

For det første er det greit å vite hvor langt unna lastebilen du skal arbeide. Skal du jobbe langt unna vil du ha behov for en større kran som kan håndtere mer last. Det er også greit å finne ut hvordan du skal jobbe og hvilke lover som gjelder der du utfører arbeidet. Dette kan være med på å påvirke hvilken kranarm du trenger. Tunge løft i nærheten av lastebilen fungerer for eksempel best med en EP-kran og en kortere arm, mens en Z-kranarm som kan legges sammen er utmerket for arbeid hvor man ikke ønsker å koble fra verktøyet mellom jobbene.

Du bør også finne ut hvordan du ønsker å betjene kranen, og om manuell styring eller fjernstyring er det du ønsker. I tillegg til dette finnes det en rekke smarte funksjoner utviklet for lastebilkraner, som kan være med på å gjøre ditt arbeid enklere og tryggere.

Østkran hjelper deg!

Østkran AS har i over 20 år vært en garantist for sikkerhet og presisjon. Vi kan hjelpe deg med å velge den typen heisekran som passer best for ditt arbeid, og sikrestille at løsningen passer ditt behov. Kontakt oss gjerne, så kan vi sammen finne ut hva du trenger!Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle